140 Charles Street New-York :

140 Charles Street NYC by ORASTUDIOThe Memphis, named and inspired by the Milan design style of the 80′s, at 140 Charles Street is an example of a typical Post Modern building in Manhattan. When we first had a consultation with the Client, they wanted to do a minimal renovation. The foot print of the building is a trapezoidal shape that made the plan interesting but created a lot of irregular shaped rooms. The Client’s apartment had the ideal combination of location, space and great views with a terrace in each corner. When we illustrated the concept and the potential of the space unfolded, their interest was piqued. We envisioned the space that was previously chopped out into small rooms, into a seemingly larger living space with a fluid movement, maximizing their views. The boldest move was shifting the Kitchen wall alignment with the exterior of the building instead of the previous interior wall, which created an interesting cone shaped Gallery that accentuates the perspective and depth of the space, transforming the Gallery into a supplementary living space. Another key move was to tear down the wall that concealed the Powder Room that partially obscured the beautiful view of the Living Room, making the space bigger and gaining two additional views. This apartment is the combination of three units in one so now our Client has three fireplaces which give the space a feeling of a romantic, warm, and cozy environment. We accentuated this feeling with special design features, elegant contemporary design, precious materials, large monolithic marble, and carefully intertwined stainless steel details making them the crowning jewel of each room. Ultimately tearing down the walls of the corridor leading to the Master bedroom and substituted with large glass sliding doors and a freestanding walk in closet provided the pursued unity to the space. As a consequence of this complete facelift, the Client realized that the hallway needed a new design. That was achieved with a printed graphic glass wall along the elevator door and dark wood panel console on the opposite wall, with a dramatic effect, that prepared visitors for what will be revealed inside. The challenges presented contributed to transform this residence into a unique design and the Client acquired a renewed sense of harmony and a better flow. This is what happens when the Client has that ideal combination of Location, Space, Dream Views and a fearless Designer with a Unique Vision… Magic. Project Architect/Designer: Giusi Mastro

Embedly Powered